Techniek van vermiste mini-onderzeeër zag er ‘een beetje houtje-touwtje’ uit

Ongeluk De verdwenen onderzeeër Titan was niet op alle vlakken hightech. Besturen ging met een gamecontroller.

De Titan op het platform waarvandaan hij op tien meter diepte wordt gelanceerd.
De Titan op het platform waarvandaan hij op tien meter diepte wordt gelanceerd. Foto ANP via ABACAPRESS.COM

Het is een klein ding, de onderzeeër die, op weg naar de Titanic, sinds zondagochtend plaatselijke tijd wordt vermist. De Titan is een 10,5 ton zware en 6,7 meter lange submersible die een krappe plaats biedt aan vier betalende passagiers en een piloot/kapitein. Binnenin ziet het er verder weinig indrukwekkend uit: een paar beeldschermen en wat knoppen volstaan kennelijk om de boot te besturen.

De term submersible houdt in dat de Titan niet zelfstandig naar zijn bestemming kan afvaren. Hij wordt geplaatst op een platform dat afzinkt naar een diepte van tien meter. Daar, waar de golfslag niet meer voelbaar is, vertrekt hij op eigen kracht naar de diepzee.

De romp is een licht afgeplatte cilinder van 280 bij 250 cm, met wanden van 12,7 centimeter dik koolstofvezel, om de extreme waterdruk te weerstaan. Op 4.000 meter diepte is de druk 400 atmosfeer, het equivalent van een gewicht van 410 kilogram dat drukt op iedere vierkante centimeter.

Gamecontroller

Aan de voorkant van de romp zit een koepel van titanium, met een glazen patrijspoort met een diameter van 53 centimeter. Vier elektrisch aangedreven schroeven, twee horizontaal en twee verticaal, dienen als voortstuwing en sturing. De maximumsnelheid is 3 knopen, ofwel 5,6 kilometer per uur.

OceanGate, het bedrijf dat de Titan uitbaat, geeft op zijn website slechts summiere technische gegevens, maar aanvullende feiten zijn te destilleren uit video’s en verslagen van passagiers, zoals CBS-journalist David Pogue die in 2022 meereisde naar de Titanic.

Van binnen is de ruimte krap voor vijf man. Er is een wc met een gordijntje, maar aangeraden wordt om vóór de duik niet uitgebreid te tafelen. Er zijn nauwelijks bedieningspanelen. „We hebben één knop, dat is alles”, zegt ceo Stockton Rush tegen Pogue.

Daarnaast is er ook een apparaat dat eruit ziet als een gamecontroller. Daarmee wordt de sub bestuurd. „Het viel me wel op hoeveel onderdelen een beetje houtje-touwtje lijken”, merkt Pogue op in de reportage. Zo bestaat de afwerpbare ballast, nodig snel om te kunnen stijgen, uit zware metalen buizen uit de bouw. Volgens Rush, die zich nu zelf ook aan boord bevindt, is de ontwerpfilosofie van OceanGate dat cruciale onderdelen als de romp hightech en hoogwaardig zijn, en vervangbare onderdelen goedkoop of geïmproviseerd.

Gekraak

Anders dan grotere onderzeeërs heeft de Titan geen ballasttanks die met water of lucht gevuld kunnen worden om het voertuig zwaarder of lichter te maken dan het omringende water, om respectievelijk te dalen of te stijgen.

Wel is er een systeem aan boord dat de conditie van de scheepsromp continu in de gaten houdt met sensoren die spanningen of gekraak kunnen detecteren. Dat zou de piloot op tijd moeten waarschuwen als de oplopende waterdruk tot schade leidt. Het imploderen van de romp is een scenario dat de inzittenden op geen enkele manier kunnen overleven.

Communicatie is een probleem voor alle onderzeeërs, want radiogolven planten zich niet voort in zeewater. Titan zendt zelf akoestische ‘pings’ richting zijn moederschip uit: korte geluidssignalen die verder geen informatie bevatten. Die geven aan dat de onderzeeër nog functioneert, en waar hij is. Op dit moment zendt de Titan geen pings meer uit.

In de tegenovergestelde richting kan het moederschip wel korte sms-achtige berichten, gecodeerd in geluid, naar de Titan sturen. Omdat Titan zelf zijn positie niet kan bepalen, loodst het moederschip de onderzeeër zo naar het wrak van de Titanic. Of Titan die signalen nu ontvangt, is onduidelijk.

Er bestaan akoestische bakens voor diepzee-operaties die automatisch blijven uitzenden, maar die zijn volgens Pogue niet aan boord. Toen de Titan tijdens zijn reis voor vijf uur contact verloor met het moederschip, werd de internettoegang op het moederschip afgesloten, zodat aanwezige gasten niet konden twitteren.

Vier etmalen zuurtsof

Hoe dan ook wordt een reddingsoperatie, zelfs als Titan gevonden wordt, heel lastig op deze diepte, zegt Jaime Karremann, hoofdredacteur van marineschepen.nl, dat ook regelmatig over onderzeeërs bericht. „Militaire onderzeeërs hebben vaak een sluis zodat je kunt aankoppelen en mensen eruit kunt halen, maar dat is hier niet het geval”, zegt hij. Bestaande reddingssystemen, bijvoorbeeld van de Amerikaanse marine, komen bovendien niet diep genoeg.

Wereldwijd zijn er wel onderzeeërs met grijparmen die een gestrande Titan op zouden kunnen hijsen, maar het is onmogelijk om die op tijd in de buurt te krijgen. „De beste situatie zou zijn dat hij zich toch al aan het oppervlak bevindt, zonder elektriciteit”, zegt Karremann. Maar zelfs dan is het lastig om het schip te vinden. De romp kan bovendien niet van binnen geopend worden.

In alle gevallen begint de tijd te dringen. De Titan heeft standaard voor 96 uur, ofwel vier etmalen, aan zuurstof aan boord voor de vijf inzittenden, geen voedsel en nauwelijks water. De duik begon afgelopen zondag, dus vanaf donderdag zit de bemanning zonder lucht.